Az Európai Bizottság múlt pénteken módosította az állami támogatási intézkedésekre vonatkozóan 2020. március 19-én elfogadott ideiglenes keretrendszert. A módosítás a keretrendszer kibővítésére irányul annak érdekében, hogy a tagállamok felgyorsíthassák a koronavírus-járvány elleni küzdelem szempontjából fontos termékek kutatását, tesztelését és gyártását, továbbá hogy a koronavírus-válság közepette megvédhessék a munkahelyeket és fokozottan támogathassák a gazdaságot. A módosított ideiglenes keretrendszer azoknak a már jelenleg is létező támogatásoknak a sorát is bővíti, melyeket a tagállamok a rászoruló vállalkozásoknak nyújthatnak. Így például lehetővé teszi a tagállamok számára, hogy ezentúl kamatmentes kölcsönöket, a kockázat 100%-át fedező hitelgaranciákat, illetve vállalatonként 800 ezer euró névértékig tőkefinanszírozást nyújtsanak a cégeknek.

A szabályozás lehetővé teszi, hogy a tagállamok a COVID-19 vírusjárvány miatt nehézségekkel küzdő KKV-k és nagyvállalatok számára támogatást nyújtsanak különböző formákban (pl. vissza nem térítendő támogatás, visszafizetendő előleg, adóintézkedés, garanciadíj-támogatás, kamattámogatás).

Az ideiglenes támogatások a meglévő támogatásoktól függetlenül, azok mellett igénybe vehetők a vállalatok számára. A tagállamok által alkalmazható ideiglenes támogatási lehetőségek részletszabályainak kidolgozása a tagállam feladata, részletes információk a későbbiekben várhatók. Az, hogy Magyarországon pontosan mely támogatási lehetőségek, milyen részletszabályokkal válhatnak elérhetővé az egyes vállalkozások számára, elsősorban a hazai jogalkotásától függ.

A járványhelyzet alakulásától függően – előreláthatólag 2020. december 31-ig nyújthatók támogatások (eddig kell megkötni a támogatott hitel- ás garanciaszerződéseket, illetve odaítélni a vissza nem térítendő támogatást vagy adóelőnyt) olyan vállalkozások számára, melyek 2019. év végén nem minősültek nehéz helyzetben lévő vállalkozásnak, de nehézségeik támadtak a COVID-19 vírusjárványra visszavezethetően.

A főbb támogatási lehetőségek keretszabályai:

Vissza nem térítendő támogatás, visszafizetendő előleg vagy adóintézkedés

Maximálisan 800,000 eurónak megfelelő összegben lesz nyújtható támogatás a vállalkozások számára, a kapcsolt vállalkozásokat is beleértve. A mezőgazdasági és a halászati szektorban a támogatás összege 100,000; ill. 120,000 euró maximális összegben került meghatározásra.

Az így kapott támogatás NEM ÉRINTI az ún. csekély összegű (de minimis jogcímen nyújtott) támogatásokat, azok mellett nyújtható.

Banki hitelekhez közvetlenül nyújtott garanciadíj-támogatás

A tagállamok csökkentett díjú garanciát nyújthatnak a 2020. december 31-ig megkötött banki (beruházási vagy forgóeszköz-) hitelekhez kapcsolódóan a vállalatok számára.

Banki hitelekhez közvetlenül nyújtott kamattámogatás

A tagállamok kamattámogatást nyújthatnak a 2020. december 31-ig megkötött beruházási vagy forgóeszközhitelekhez, a vállalkozás mérete és hitelfutamidő alapján meghatározott, alacsony kamatszinteken.

Rövid lejáratú export-hitel biztosítás

A tagállam bizonyíthatja, hogy bizonyos kockázatok átmenetileg nem piacképesek, így ezen kockázatokra is nyújtható akár állami támogatás.

A fenti támogatási lehetőségek leginkább a vírusjárvány miatt hirtelen nehéz helyzetbe került, működését felfüggeszteni vagy csökkenteni kényszerült vállalkozásoknak nyújthatnak segítséget. Többek közt segíthet az ideiglenes likviditási problémák kezelésében, a működés fenntartásában, későbbi beindításában (pl. munkaerő megtartása, bérköltségek finanszírozása). Mivel az eddig elérhető támogatási lehetőségektől függetlenül alkalmazhatók és nem érintik az adott tagállamban már rendelkezésre álló állami támogatási eszközöket, így akár az azokkal való együttes igénybevétel és kombináció is lehetséges.

A teljes cikket ITT olvashatja.

Az Európai Bizottság által magyar nyelven kiadott eredeti közleményt pedig ITT.