FEEDSCHOOLS

Projekt rövid neve: FEEDSCHOOLS

Projekt hosszú neve: Környezet és energiahatékonyság fejlesztés finanszírozása oktatási intézményekben

Projekt angol neve: FINANCING ENVIRONMENT AND ENERGY EFFICIENCY DEVELOMENT IN SCHOOLS – Building public sector capacities towards NZEB renovation

Projekt azonosító száma:  CE1014

Program: Interreg Central Europe

Projekt időtartalma: 2017.09.01-2020.08.30 + 3 hónap

Projekt költségvetése:

Teljes projektköltség: 1.971.837 €

Európai Unió által finanszírozott költség: 1.646.878 €

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg. A magyar partner részvétele a projektben a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Projekt Partnerek: 13 partnerségi tag

  • Olaszország:
   • City of Udine (Udine),
   • Emilia-Romagna Regional Development Agency (ERVET)
  • Csehország:
   • ENVIROS l.t.d. (ENVIROS)
  • Magyarország:
   • Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA)
  •  Lengyelország:
   • Research and Innovation Centre Pro-Akademia (PRO-A),
   • City of Warsaw (Warsaw)
  •  Szlovénia:
   • Local Energy Agency Spodnje Podravje (LEASP),
   • Municipality of Slovenska Bistrica (Bistrica)
  • Horvátország:
   • City of Split (Split),
   • HEP ESCO D.O.O. (HEP ESCO
  • Ausztria:
   • Graz Energy Agency (GEA)

Projektvezető partner: 

  • Olaszország: Italian National Agency for New Technologies, Energy and Sustainable Economic Development (ENEA)

Projektoldal: www.interreg-central.eu/feedschools

Projekt tartalmának rövid összefoglalója:

A FEEDSCHOOLS, Interreg Central Europe projekt legfőbb célja, hogy a Közép-Európai iskolák legalább „Közel nulla energetikai igényű” (nZEB) épületenergetikai besorolással rendelkezzenek.

Ahhoz, hogy az iskolák a célirányzott (nZEB) műszaki, gazdaságossági és fenntarthatósági paramétereknek megfeleljenek, a FEEDSCHOOLS projekt szakemberek bevonásával az ehhez szükséges általános vizsgálatokat elvégzi, majd egy sematikus mobil applikációban rögzíthető és könnyen követhető műszaki és a pénzügyi mutatókat vizsgáló szoftvert fejleszt ki, mely a szakemberek számára is könnyen követhető és átfogó képet nyújt majd az iskolák aktuális és tervezett paraméterei tekintetében. 

Projektoldal: www.interreg-central.eu/feedschools

Projekt tartalmának rövid összefoglalója:

A FEEDSCHOOLS, Interreg Central Europe projekt legfőbb célja, hogy a Közép-Európai iskolák legalább „Közel nulla energetikai igényű” (nZEB) épületenergetikai besorolással rendelkezzenek.

Ahhoz, hogy az iskolák a célirányzott (nZEB) műszaki, gazdaságossági és fenntarthatósági paramétereknek megfeleljenek, a FEEDSCHOOLS projekt szakemberek bevonásával az ehhez szükséges általános vizsgálatokat elvégzi, majd egy sematikus mobil applikációban rögzíthető és könnyen követhető műszaki és a pénzügyi mutatókat vizsgáló szoftert fejleszt ki, mely a szakemberek számára is könnyen követhető és átfogó képet nyújt majd az iskolák aktuális és tervezett paraméterei tekintetében. 

Projekt részletes leírása:

A projekt sikeres megvalósítása érdekében a projekt partnerek szakértőik bevonásával vizsgálatokat végeznek az iskolákról, annak érdekében, hogy mérésekkel (műszaki, energetikai és gazdaságosság), megfelelő számításokkal alátámasszák az EU-s, országos, valamint helyi iránymutatók alapján szükséges cselekvési iránymutató tervet. A projekt folyamán a partnerek létrehoznak egy szoftver alapú mobil applikációt is, mely alapján könnyen követhető lesz a jövőben az intézménygazdáknak és a műszaki szakembereknek az iskolák fenntartásával, működtetésével kapcsolatos műszaki és pénzügyi, gazdaságossági adatok. Az iskolákat fenntartó; mind a műszaki, mind pedig a pénzügyi szakemberek oktatási tananyagban részesülnek a magyar nyelvű mobil applikáció tekintetében, valamint a projekt során egy e-learning alapú tananyag is elérhető lesz számukra.

A projekt megvalósítása során kezdő lépésként a projekt partnerek a megvizsgálják a saját országaikban az épületekre vonatkozó összes energetikai törvénykezéseit, a kötelező rendelkezéseket.

Majd a tervezett európai iránymutatóknak megfelelően megvizsgálják és összehasonlítják a „közel nulla energetikai épületek” (nZEB) pontos definícióját az egyes országokban. A szükséges definíciók és törvények meghatározását követően a partnerek többrétű tanulmányokban részletezik az országaikban található általános épületek műszaki paramétereit, építészeti (szerkezeti), energetikai, fenntarthatósági és környezetvédelmi szempontból is.

Mindezt követően a projektben meghatározott paramétereknek megfelelően szükséges 8 db iskola kiválasztása következik. Az iskola kiválasztásnál fontos szempontok, hogy az intézmény épülete feleljen meg a projektben meghatározott kritériumoknak: rendelkezzen tantermekkel, tornateremmel és étkezdével is. Az iskolák kiválasztását követően az intézménygazdák bevonásával és azok információ szolgáltatásával, elkészülnek az iskolák előzetes műszaki és gazdasági felmérései.

A felmérések alapján párhuzamosan a mobil applikáció kialakításával együttesen egy mobil applikáció nyújtotta nyomon követési és fejlesztési terv is készül a jövőbeni szükséges építészeti, gépészeti és fenntarthatósági módosítások vonatkozásában. A mobil applikáció használata várhatóan megkönnyíti a szakemberek számára az aktuális és a tervezett üzemeltetési paraméterek követhetőségét és vizsgálatát egyaránt.

További információk tekintetében az alábbi elérhetőségen érdeklődhet.

Keressen minket!

Telefon
+36 92 316 033

E-mail

Ügyfélszolgálat
8900 Zalaegerszeg, Köztársaság u. 17.
8360 Keszthely, Szalasztó utca 22.
8960 Lenti, Deák Ferenc utca 4.
8800 Nagykanizsa, Sugár utca 10.

Ügyfélfogadás
Hétfő – Csütörtök: 08:00–15:30
Péntek: 8:00–14:00

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kövessen minket!