Szombaton délelőtt ünnepélyes keretek közt avatta fel a mintegy 200 millió forintos költségvetéssel felújított modern inkubátorházat Lentiben dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke és Horváth László, Lenti polgármestere.
 

Nem volt véletlen dr. Palkovics László Lentiben tett felajánlása, hisz az inkubátorház parkolójában kétállásos smart töltőoszlopot helyeztek el az elektromos járművek számára.

– Az inkubátorház hightech irányba fejlődött, a felújítás mellett napelemeket kapott, az elektromos töltőállomás pedig jelzi: a város készül arra, hogy nagyobb számban jelennek itt meg elektromos autók – mondta a miniszter. – A 25 ezer fős városokban elindítottuk az elektromos autóbusz programot, de hogy Lenti se maradjon ki, két elektromos járművel folytatjuk a sort.

A miniszter a koronavírus- járvány gazdaságra gyakorolt hatásairól, illetve következményeiről is beszélt. Elmondta: a tavaly elért 5 százalékos növekedéssel indultak el 2020-ban, a magyar gazdaság az idei első negyedévben 2 százalékos bővülést ért el. A júniusi mélypont után ismét növekedéssel számolhatnak, a fontos szektorok jelentős részében jól vészelték át ezt az időszakot. A járványhelyzet megmutatta, hogy az országnak, közösségeknek több lábon kell állniuk. Lentire is utalva hangsúlyozta: a turizmus kiemelt ágazat, a járvány okozta válság előtt 11 százalékos GDP-hozzájárulással bírt.

Arról is beszélt, hogy legutóbb egy helyi faipari csarnok avatásán vett részt Lentiben, most pedig az inkubációs központ fejlesztése valósult meg. E beruházások jól illeszkednek a magyar kormány gazdaságpolitikai elképzeléseihez, melynek kiemelt területe a magyar tulajdonú vállalatok erősítése, versenyképességük javítása. A 2021–2027-es tervezési időszakban a rendelkezésre álló 52 milliárd eurós uniós forrás több mint 33 százalékát gazdaságfejlesztésre, a kis- és középvállalkozások erősítésére kívánják fordítani.

A rendezvényen Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos a határ menti térséget ért hátrányokról beszélt, melyeket ma már előnyére fordíthat ez a régió. Arról is szólt, hogy az országban több mint 700 ezer kkv működik és biztosít sokaknak megélhetést, köztük Lentiben is, ahol fontos tovább erősíteni a termelőszektort.

Horváth László polgármester részletesen ismertette a felavatott beruházást. Elmondta, hogy a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által működtetett inkubátorház teljes megújítása, modernizálása, az eszköztár és a szolgáltatások fejlesztése a térség gazdasági helyzetét javítja. A tervek szerint 12 induló vállalkozás fejlődéséhez járulnak hozzá a projekt keretében. Ami az elvégzett munkálatokat illeti: megvalósult az épület energetikai korszerűsítése, 42 napelem került a tetőre, átalakult az inkubátorház külleme, a belső terek, valamint 32 beállót magában foglaló parkolót alakítottak ki, továbbá az épület jobb megközelíthetőségét gyalogos járda is biztosítja.

Forrás: zaol.hu

Fotók: Korosa Titanilla