2021.09.29.-én Zalaegerszegen tartott sajtótájékoztatót a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a 2019 őszén indult „Álláskeresők és fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése Nyugat-Dunántúlon” című GINOP-5.1.9-17-2017-00010 projektben eddig elért eredményekről.

Varga Miklós ügyvezető igazgatóhelyettes elmondta: a 632,78 millió forintból megvalósuló, uniós finanszírozású program eddig 996 agilis, vállalkozni kívánó résztvevő számára nyújtott segítséget ahhoz, hogy ötleteiket kidolgozva, szakértői mentorálás mellett piacra tudjanak lépni elképzeléseikkel. Az elmúlt egy évben ebből 958 új vállalkozás jött létre, ők váltak jogosulttá az egyenként 4 573 800 Ft vissza nem térítendő támogatásra.

– Az üzleti terveik jóváhagyása után ez év januárjában igényelhették a támogatást az új vállalkozások a Magyar Államkincstártól, melynek feltétele, hogy legalább két évig működtetni kell a vállalkozást – mondta el Varga Miklós, hozzátéve, hogy egy éven keresztül az új vállalkozókat mentorálják, segítik külpiacra lépésüket, pénzügyi tanácsadással is segítik őket. A résztvevők az elmúlt időszakban több workshopon, ügyféltalálkozón és közös fórumokon vehettek részt, de egyéni támogatás kérésére is volt lehetőségük.

A Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány a projekt indulásától elkötelezetten dolgozik a program sikeréért: 2019 szeptembere és 2020 júliusa között Keszthelyen, Nagykanizsán és Zalaegerszegen 10 alkalommal tartott információs napot és toborzást, 12 alkalommal tartottak kompetenciamérést, a konzorciumi partnerek 2020 decemberéig 35 csoportnak szerveztek képzést, 84 alkalommal tartottak csoportos tanácsadást.

A résztvevők közül Bánhegyi Béla számolt be a tapasztalatairól, aki hanglemez-kereskedelmi vállalkozást alapított a program jóvoltából. Az ifjú vállalkozó elmondása szerint maximálisan tudta használni a képzéseken tanultakat, a mentorálási szolgáltatás nagy segítséget jelentett számára a vállalkozóvá válás útján. A pénzügyi támogatás nem csak az üzlet bérleti díját, a béreket és járulékokat fedezte, de emellett a például marketingtevékenységbe is tudott invesztálni.

A sajtótájékoztatóval egy napon zajlott Zalaegerszegen a személyes mentortalálkozó is, amelyen a projektzárással, a fenntartási időszakkal és a helyszíni ellenőrzésekkel kapcsolatos tudnivalókról hallhattak információkat a program résztvevői.