B-LIGHT archív

b-light_logok

Projekt rövid neve: B Light Scheme

Projekt hosszú neve: A magyar és horvát KKV-k együttműködésének támogatása

Projekt angol neve: Fostering value added business cooperations between SMEs operating on different sides of the Hungary-Croatia border

A projekt azonosító száma: HUHR/1602/1.1.1/0002 – B Light Scheme

Program: Interreg V–A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014-2020

Projekt időtartalma: 01.02.2017-31.07.2021

Projekt költségvetése:

Teljes projektköltség: 12.510.299,07 €

Európai Unió által finanszírozott költség: 9.960.299,07 €

A jelen projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, a magyar partner részvétele a Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

Konzorciumi partnerek:

   • Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonproft Kft. (BMFÜ), HU
   • Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány (SMVKA), HU
   • Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (ZMVA), HU
   • Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o., HR
   • VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije, HR
   • PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja Regionalna razvojna agencija Međimurje, (RRA SiB) HR

Konzorciumvezető partner:                           

   • HAMAG-BICRO, HR

Program célja: A bruttó hozzáadott érték (GDP) növekedés az ipari és a szolgáltatási szektorban;

   • A kis- és középvállalatok nemzetközivé válásának ösztönzése és versenyképességének növelése;
   • Az üzleti együttműködés révén elősegíteni a fejlődését: közös termelés, fejlesztési szolgáltatások és technológiai transzferek, ellátási láncok, közös piac, jövőbeli közös vállalkozások tervezése keretében.

Program rövid bemutatása: A B (Beneficiary) Light Scheme projekt az Interreg V-A Magyarország- Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretein belül lehetővé teszi Magyarország – Horvátország határ menti területén történő kis és közép vállalkozások (KKV-k) együttműködésének finanszírozását.

A program célcsoportja:    Magyarország – Horvátország határ menti területén történő kis, és közép vállalkozások (KKV). Egy Light projekthez legalább két, egy horvátországi és egy magyarországi, Light partner (kkv) szükséges (a Light projekten szereplő maximum Light partnerek száma viszont négy fő lehet). Minden Light Partner számára kötelező a regisztráció, vagy rendelkeznie kell leányvállalattal és területen belüli meghatározott programmal (NUTS III-as szint).

Program terület: A Light Projekteknek a megadott területeken kell megvalósulniuk. Amennyiben a Light partner székhelye nincs a programban előírt területen regisztrálva, hanem csak annak telephelye, abban az esetben a telephelynek a Light Koncepció projektjavaslata benyújtási időpontjától számított legalább egy évvel korábbinak kell lennie.

Magyarország:

   • Zala megye (HU223);
   • Somogy megye (HU232);
   • Baranya megye (HU231);
   • Horvátország: Muraköz megye (HR 046);
   • Kapronca-Körös megye (HR 045);
   • Verőce-Drávamente megye (HR 048);
   • Eszék-Baranya megye (HR 04B);
   • Varasd megye (HR 044);
   • Belovár-Bilogora megye (HR 047);
   • Pozsega-Szlavónia megye (HR 049);
   • Vukovár-Szerém megye (HR 04C).

Finanszírozás: A B Light program keretében több mint 7 millió euró értékű nem visszatérítendő támogatást válik megpályázhatóvá. A támogatás maximálisan az összköltségek 75%-át fedezi, míg a fennmaradó költségek legalább 25%-át, a Light partnereknek kellene magukra vállalniuk a Light program megvalósulása során. A Light projekt időtartama 6-18 hónap. (A 4. felhívási körben 6-12 hónap alatt kell megvalósítani a projektet! Kérjük, hogy ellenőrizze a 4. kör felhívási dokumentációját a pontos és részletes információkért!)

Elfogadott összköltség (100%). (A 4. felhívási körben ezek az összegek eltérőek! Kérjük, hogy ellenőrizze a 4. kör felhívási dokumentációját a pontos és részletes információkért!)

   • Light felhasználónkénti minimális összeg EUR 40.000
   • Light felhasználónkénti maximális összeg EUR 180.

ERFA által biztosított legmagasabb támogatás (75%)

   • Light felhasználónkénti minimális összeg EUR 30.000 000
   • Light felhasználónkénti maximális összeg EUR 135.000

A Light Projekt megvalósítása során minden Light Partnernek kötelessége a teljes költségvetés 25%-át biztosítani saját hozzájárulásként. EU támogatások és a nemzeti finanszírozási források kivételével, saját alapot képezhetnek különböző pénzügyi források (például számlán található pénz, kölcsön). Ha az együttműködés teljes költsége meghaladhatja a 180.000 eurós költséget (Ezen összeg a 4. felhívási körben módosult, kérjük ellenőrizze a negyedik felhívásnál!) Light Partnerenként, akkor ebben az esetben a maximum érték fölé eső költség NEM MINŐSÜL a Light Projekten belül elszámolható költségnek. Mivel az ÁFA nem elszámolható, minden költséget ÁFA nélkül kell értelmezni.

Program információ: http://www.huhr-cbc.com/

Megjegyzés: A jelen honlap az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. A honlap tartalma kizárólag a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg V-A CBC Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.

Harmadik felhívás – LEZÁRULT

75%-os vissza nem térítendő támogatás a zalai KKV-knak

A B-Light elnevezésű horvát-magyar projekt olyan vállalkozásfejlesztési konstrukcióra épül, melynek célja egy határon átnyúló új, hozzáadott értéket jelentő, közös technológia, termék, vagy szolgáltatás kialakítása a KKV-k között. Ehhez jelentős szakmai és anyagi támogatás igényelhető.

A harmadik felhívásban 2019. május 20-ig van lehetőség a pályázatok benyújtására.

Mindegyik Light Projektnek legalább egy partnert kell tartalmaznia a határ mindkét oldaláról.

Regisztrálja vállalkozását a https://www.b2match.eu/blight honlapon keresztül.

A kitöltött Light Koncepciót elektronikus formában kell benyújtani a B Light Platformon keresztül.

Részletes információért érdeklődjön a  címen vagy a +36-92/316-033 telefonszámon, illetve keresse fel a https://zmva.hu/tema/ZMVA/BLIGHT weboldalt. 

„A projekt az EU támogatásával a Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében valósul meg.“

 

„Egy határon átnyúló régió, ahol a folyók összekötnek, nem elválasztanak.”

B Light – 2. felhívás a Light Koncepciók beadására – LEZÁRULT

A Horvát Innovációs és Beruházásfejlesztő Ügynökség (HAMAG-BICRO), a “Fostering value added business cooperations between SMEs operating on different sides of the Hungary-Croatia border” című projekt vezető kedvezményezettje elindítja a Light Koncepcók 2. felhívását. A B Light Scheme egy vállalkozásfejlesztési támogatási konstrukció – lehetővé teszi a határ menti területen történő KKV-k együttműködésének finanszírozását -, melyet speciálisan az „Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020” – programra terveztek.

A Light Projektekre a 2. felhívásban összesen 3.050.000 euróra lehet pályázni. A Light Projektek két lépcsős eljárásban kerülnek kiválasztásra: az első lépcsőben jóváhagyott Light Koncepciók továbbjutnak és a második szakaszban kerülnek részletesebb kidolgozásra („Light Project Javaslat”).

A második felhívásban 2018. június 18-ig van lehetőség a pályázatok benyújtására.

A kiltöltött Light Koncepciót elektronikus formában kell benyújtani a B Light Platformon keresztül.

 1. felhívás a Light Koncepciók beadására itttalálható.

A Light Koncepciók felhívásának részleteiről (a támogatható területekről, a jogosultsági és benyújtási szabályokról, valamint a kiválasztási folyamatról szóló információkról) kérjük, tájékozódjon a Pályázati Útmutatóból. A „B Light” projekt hivatalos honlapján megtalálhatja és letöltheti a Light Koncepció formanyomtatványát és minden egyéb szükséges projektdokumentációt.

További információért érdeklődjön itt: Tel: +36 92 316 033, E-mail: .

„A „B Light” projekt a KKV-k együttműködésének finanszírozására a Magyarország-Horvátország határmenti térségben a 2014-2020-as Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Programon belül valósul meg. A projektet a vezető kedvezményezett (HAMAG-BICRO) és hét magyar-horvát határmenti regionális fejlesztési ügynökség és vállalkozásfejlesztési alapítvány valósítja meg.

Letölthető dokumentumok: 

B-Light – 1. felhívás 2. kör – LEZÁRULT

Megjelent a horvát-magyar határon átnyúló vállalkozásfejlesztési B Light program 1. felhívásának 2. körös pályázata.

Benyújtási határidő: 2018. december 14.

Letölthető dokumentumok: 

B-Light tájékoztató

Guidelines for Applicants

Proposal Form  

B-Light  1. felhívás tájékoztató rendezvény – LEZÁRULT

2017. június 20-án megtartott tájékoztató rendezvényünkön bemutatott prezentáció az alábbi linkről letölthető:

https://zmva.hu/kep/836 

B Light – Vissza nem térítendő támogatás – LEZÁRULT

Tisztelt Ügyfelünk!

Engedje meg, hogy felhívjuk figyelmét a ZMVA új projektére, mely a vállalkozásoknak 75 %-os vissza nem térítendő támogatási lehetőséget biztosít!

A B-Light elnevezésű projekt egy vállalkozásfejlesztési konstrukcióra épül.

A projekt célja egy határátnyúló (horvát-magyar), új, közös technológia, termék, vagy hozzáadott érték kialakítása a vállalkozások között.

A projekt nyitó rendezvénye: 2017. június 26. Verőce, Horvátország

Ha felkeltette érdeklődését a pályázati lehetőség, és/vagy szívesen részt venne a verőcei nyitórendezvényen részletes tájékoztatásért keresse bátran a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítványt.

B LIGHT KONSTRUKCIÓ

1., 2., 3. felhívás konstrukciója, a 4. felhívásról tájékozódjon a 4. felhívásnál

 1. A PROGRAMRÓL

1.1.     Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020

Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 tagja az Európai Területi Együttműködési (ETE) programok által alkotott hálózatnak, amely az új tervezési időszakban ismét az Interreg elnevezést kapta, és amely az EU kohéziós politikájának fontos részét képezi. Az ETE programok az országok és régiók határain átívelő problémák kezelésével hozzájárulnak az EU általános gazdasági, szociális és területi kohéziójához. Az ETE programok célja – többek között – a közös identitás előmozdítása, a fizikai tér integrálása, a kiegyensúlyozott fejlesztés, valamint a szakpolitikák és az irányítás összehangolása. A célok elérése érdekében, ezek a határon átnyúló együttműködési programok, közös fejlesztési terveket fogalmaznak meg – a határrégiókban – és ezek végrehajtására intézkedési tervet dolgoznak ki.

A mostani együttműködési program a Magyarország-Horvátország (IPA) Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 utóda. Hasonlóan az előző programidőszakhoz, Horvátország Európai Unióhoz történő csatlakozásának évétől, a program társfinanszírozását mindkét tagállamban az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) forrása fedezi. Így az európai kohéziós politika végrehajtását szabályozó elvek, szabályok és eljárásrendek teljes köre alkalmazandó erre az együttműködési programra. A korábbi IPA (előcsatlakozási támogatási eszköz) néhány speciális szabálya és eljárásrendje kivételével a 2007-2013-as programidőszak tapasztalatainak túlnyomó többsége a jelenlegi program esetében is helytálló, s céljait és tartalmát tekintve mintegy folytatása az előző programnak.

1.2.     Program szintű szervezetek

A B Light Konstrukció (továbbiakban a Konstrukció) tekintetében a következő szervezetek felelősek a végrehajtásért:

 • Támogatásfelügyeleti Bizottság (TB/MC)

A Támogatásfelügyeleti Bizottság (TB/MC) az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program fő döntéshozó szerve, a program megvalósítási területén fekvő megyék és az illetékes állami szervek képviselőiből áll. A Támogatásfelügyeleti Bizottság (TB/MC) feladata a Konstrukció jóváhagyása, az egyes projektek végrehajtásának ellenőrzése, döntéshozatal a változtatásokról – a Támogatási Szerződéssel összhangban.

A Támogatásfelügyeleti Bizottság (TB/MC) munkáját a Közös Titkárság (KT/JS) segíti. A Közös Titkárság (KT/JS) a Vezető Kedvezményezettől (HAMAG-BICRO) kap meg minden szükséges információt a B Light Konstrukció előrehaladásával kapcsolatosan.

 • Irányító Hatóság (IH/MA)

Az Irányító Hatóság (IH/MA) viseli az Együttműködési Program, beleértve a B Light Konstrukció végrehajtásának teljes felelősségét. Az Irányító Hatóság IH/MA a Magyar Miniszterelnöki Hivatal, amelynek a székhelye Budapest, Magyarország. Az Irányító Hatóság IH/MA a konstrukció támogatási szerződésének az aláírója, felelőssége és illetékessége a támogatási szerződéssel összhangban annak folyamatos ellenőrzése.

 • Hitelesítő Hatóság (HH/CA)

A Hitelesítő Hatóság (HH/CA) felelősséggel tartozik a kiadási bizonylatok és kifizetési kérelmek jóváhagyásáért.

 • Auditor Hatóság (AH/AA)

Az Auditor Hatóság (AH/AA) független az Irányító Hatóságtól és a Hitelesítő Hatóságtól, felelősséggel tartozik az irányítási és ellenőrzési rendszer hatékony működésének igazolásáért, beleértve a Konstrukció és a Light Projektek ellenőrzését is.

 • Közös Titkárság (KT/JS)

A Közös Titkárság (KT/JS) az az adminisztratív szerv, amely az Irányító Hatóságot (IH/MA) és a Támogatásfelügyeleti Bizottságot (TB/MC) segíti. A Közös Titkárságot (KT/JS) a Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft.-nél állítják fel. Székhelye Budapesten van, de vannak kihelyezett, kapcsolattartást szolgáló pontok Čakovec, Osijek és Pécs városokban.

1.3 Kedvezményezettek

A Konstrukció a partnerség tekintetében illeszkedik az általános határokon átívelő projektekhez: van egy fő kedvezményezett (TB/MC) és több kedvezményezett.

 • Fő kedvezményezett (TB/MC): HAMAG-BICRO Horvát Ügynökség a Kis- és Közepes Vállalkozókért, Innovációért és Beruházásokért nevű ügynökség.

A Fő Kedvezményezett (FK/LB) viseli a felelősséget a Konstrukció végrehajtásának teljes koordinálásáért, összhangban az Irányító Hatósággal (IH/MA) aláírt támogatási szerződéssel.

 • Kedvezményezettek: megyei szintű vállalkozásfejlesztési ügynökségek

A Kedvezményezettek felelnek a projekt tevékenységek koordinálásáért a saját megyéikben.

A Kedvezményezettek fő feladata, hogy népszerűsítsék és tudatosítsák a Konstrukciót a KKV-k körében a határ menti területen és hogy aktív szerepet játszanak projektek generálásban: promóciós események, B2B (business to business) találkozók és konzultációk megszervezésével annak érdekében, hogy a potenciális Light Partnereket és Light Projekt kezdeményezéseket beazonosítsák.

A Kedvezményezettek részt vesznek mind a Light Koncepciók (első forduló), mind pedig a Light Projekt tenderek (második forduló) értékelésében és tagjai a Kiválasztási Bizottságnak.

A kedvezményezettek a következők:

Magyarországon

Baranya megye: 

Baranya Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. (Baranya County Development Agency Non-profit Ltd)

Somogy megye: 

Somogy Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány (Entrepreneurs’ Centre of Somogy County Foundation) http://www.vallalkozoi-kozpont.hu/

Zala megye: 

Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány (Zala County Foundation for Enterprise Promotion) https://zmva.hu

Horvátországban

Osijek-Baranja és Vukovar-Srijem megyék: 

Szlavónia és Baranya Regionális Fejlesztési Ügynökség Kft. (Regionalna razvojna agencija Slavonije i Baranje d.o.o.; Regional Development Agency of Slavonia and Baranja Ltd.) http://www.slavonija.hr/

Virovitica-Podravina és Požega-Slavonia megyék: 

VIDRA Virovitica-Podravina megyei Regionális Fejlesztési Ügynökség 

(VIDRA Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske zupanije; VIDRA Virovitica-Podravina County`s Development Regional Agency) http://ravidra.hr

Koprivnica-Križevci és Bjelovar-Bilogora megyék: 

PORA Podravina és Prigorje Regionális Fejlesztési Ügynökség 

(PORA Razvojna agencija Podravine i Prigorja za promicanje i provedbu razvojnih aktivnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji; (PORA Regional development agency of Podravina and Prigorje for promotion and implementation of development activities in Koprivnica Križevci County) http://www.pora.com.hr

Međimurje és Varaždin megyék: 

Medimurje Regionális Fejlesztési Ügynökség 

(Regionalna razvojna agencija Međimurje; (Regional Development Agency Međimurje) http://www.redea.hr

 1. A PROJEKTRŐL – A B LIGHT KONSTRUKCIÓ

2.1.    A konstrukció

A Beneficiary Light Konstrukció (The Beneficiary Light Grant Scheme, BLGS) egy vállalkozásfejlesztési támogatási konstrukció, amelyet speciálisan az „Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program 2014-2020” – programra terveztek.

2.2.    Speciális célok

 • Egy főre jutó bruttó hozzáadott érték (GVA/BÉH) növekedése a program területen működő ipari és szolgáltatási szektorban.
 • A KKV-k nemzetközi tevékenységének ösztönzése.
 • A KKV-k versenyképességének növelése.
 • Harmadik féllel aláírt szerződéses üzleti megegyezés.
 • Üzleti együttműködések létrehozása: közösen kifejlesztett termék, technológia vagy szolgáltatások, beszállítói láncok, közös marketing tevékenység, közös vállalat kiépítése.
 • A vállalkozás eladási értékének növelése.
 1. POTENCIÁLIS PÁLYÁZÓK

3.1.     Light Partnerek – az együttműködő vállalkozók

A Light Partnerek azok a kedvezményezett KKV-k, amelyeket egy két fordulós kiválasztási folyamaton keresztül választanak ki arra, hogy a Konstrukcióból támogatást kapjanak.

A Light Partnernek a 651/2014/EU Rendelet 1-es mellékletében meghatározott kis- és középvállalatok (KKV-k) kategóriájába kell tartoznia.

Magyarországon KKV-knak nevezzük azokat a vállalkozásokat, amelyeket a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló 2004. évi XXXIV. törvény §3. bekezdése határoz meg. Horvátországban a KKV-k meghatározását a kisgazdaság fejlesztéséhez szükséges kezdeményezésekről szóló törvényrendelet 2. cikkelye tartalmazza (Zakon o poticanju razvoja malog gospodarstva – NN 29/02, 63/07, 53/12, 56/13). Ezen rendeletek alapján a közepes-, kis- és mikro vállalkozások mind kedvezményezettjei lehetnek a Konstrukciónak.

Az egyes Light Projektben együttműködő Light Partnereknek egymástól független és önálló vállalkozásoknak kell lenniük, ahogy azt a 651/2014/EU Rendelet, 1-es melléklet 3. cikke előírja. Egyetlen Light Projekt keretében partner-, vagy egymáshoz kapcsolódó vállalkozások nem kaphatnak céltámogatást.

Mindegyik Light Partnernek kell, hogy legyen bejegyzett székhelye, vagy fiókja a program területén (NUTS III szintű megyék) és ott kell tevékenységet végezniük:

magyar oldalon:

 • Zala megye (HU223)
 • Somogy megye (HU232)
 • Baranya megye (HU231)

horvát oldalon:

 • Međjimurska megye (HR 046)
 • Koprivničko-križevačka megye (HR 045)
 • Virovitičko-podravska megye (HR 048)
 • Osječko-baranjska megye (HR 04B)
 • Varaždinska megye (HR 044)
 • Bjelovarsko-bilogorska megye (HR 047)
 • Požesko-slavonska megye (HR 049)
 • Vukovarsko-srijemska megye (HR 04C)

A Light Projektben megvalósuló tevékenységét a fenti programterületen kell kifejteniük a Kedvezményezetteknek. Ha a Light Partner székhelye nem a fenti programterületen került bejegyzésre, csak a fiók szervezete, úgy a Light Partner fiók szervezetének a Light Koncepció benyújtásától számított minimum egy éve kell működnie a programterületen (a cég bejegyzési dokumentumai alapján).

3.2.    Partnerségi követelmények

Egy Light Projekt legalább 2 együttműködő Light Partnerből kell, hogy álljon; a Light Partnerek maximum száma 4. Mindegyik Light Projektnek legalább egy partnert kell tartalmaznia a határ mindkét oldaláról.

Mint az általános a határokon átívelő együttműködési projekt-partnerségek esetében, itt is mindegyik Light Projekt-partnerségét kiegyensúlyozottá kell tenni a Light Partnerek közötti racionális és hatékony munka- és felelősség-megosztással. Ahhoz, hogy a partnerség működőképes és hatékony legyen, közös szükségletek és célok mentén tevékenykedő partnereket kell összegyűjtenie. A speciális ismeretet és szakértelmet végig biztosítani kell.

A Light Projektben minimálisan elvárt együttműködési szint három fő elemet, újítást jelent:

 • A résztvevők hozzanak létre egy határon átívelő új, közös technológiát, hozzáadott értéket;
 • Építsenek ki egy határon átívelő ellátó hálózatot;
 • és/vagy lépjenek be közösen külföldi piacra.

Az „Ansoff mátrix” alapján az üzleti együttműködés-intenzitás alábbi szintjeit lehet megjelölni a Light Projektek tekintetében (a legalacsonyabbtól a legmagasabb intenzitásig haladva):

PIACI BEHATOLÁS (PENETRATION): A Light Partnerek egy már meglévő terméküket, technológiájukat vagy szolgáltatásukat meglévő piacukra viszik, anélkül hogy belépnének egymás piacára vagy egy harmadik piacra. Ez kizárólag promóciós célú piaci behatolás, amely az adott termékről, technológiáról vagy szolgáltatásról adhat pontosabb ismeretet a meglévő piacon. – ez NEM ELÉGSÉGES a B Light Konstrukcióban megszerezhető támogatásra.

PIACFEJLESZTÉS (MARKET DEVELOPMENT): Új piacot találni egy már létező terméknek: egy már kifejlesztett terméket, technológiát vagy szolgáltatást új piacra vinni (vagy a partner országban vagy egy harmadik országban), amelyet a projekt együttműködés tesz lehetővé. Ebben az esetben az egyik Light Partner a tulajdonosa a terméknek, a másik az új piachoz való hozzáférést biztosítja (saját országában vagy egy harmadik országban. – Ez FELTÉTELHEZ KÖTÖTTEN ELÉGSÉGES, abban az esetben, ha az új piacra való belépés nem jelenti egyúttal azt is, hogy a Light Partner egy már létező piacán csökkenti a jelenlétét, hanem növekedést generál a teljes eladás tekintetében.

TERMÉKFEJLESZTÉS (PRODUCT DEVELOPMENT): Egy új termék bevezetése egy már létező piacra: A Light Partner egy új terméket, technológiát vagy szolgáltatást vezet be egy olyan piacra, ahol az egyik Light Partner már jelen van. Az új termék esetében mindkét Light Partner termékfejlesztőnek számít, függetlenül attól, hogy a termék egyikőjük már meglévő piacára kerül. Ebben a fajta együttműködésben a termék előállításának kifejlesztése adja az együttműködés hozzáadott értékét. Ez a típus ELÉGSÉGES a B Light Konstrukcióban a támogatáshoz jutás tekintetében.

DIVERZIFIKÁCIÓ (DIVERSIFICATION): Egy új termék fejlesztése egy új piacra: úgy a kifejlesztett termék, mint a technológia vagy szolgáltatás és az általa elért piac is új. Ez a típus képviseli a legelőrehaladottabb együttműködési formát, amely számos modalitási opciót magába foglal: egy (vagy több) Light Partner fejleszti a terméket, a többi Light Partner hozzáférést biztosít az új piachoz, amely vagy a partner országokban található vagy más országokban. Ez az az együttműködési szint, ahol több, mint két Light Partner együttműködése szükséges. Ez a típus MAXIMÁLISAN ELÉGSÉGES a B Light Konstrukcióból való támogatáshoz jutás tekintetében.

3.3.    Felhasználható támogatás

A B Light projektből finanszírozott EU hozzájárulás, vissza nem térítendő támogatásnak számít.

Az elszámolható költségek maximum 75%-át lehet támogatásként lehívni a B Light Konstrukció keretein belül, a fennmaradó összeg a Light partnerek saját hozzájárulása.

A Light Projekt megvalósítása során minden Light Partnernek kötelessége a teljes költségvetés 25%-át biztosítani saját hozzájárulásként.

A saját forrást bármilyen pénzügyi forrásból lehet biztosítani (pl.: folyószámlán elhelyezett pénzből, banki kölcsönből), kivéve más Európai Uniós vagy nemzeti társfinanszírozásból származó támogatásból.

A Light Projektek Light Partnerekre kivetített minimum és maximum kerete:

 

 Teljes költség

 Maximum ERFA támogatás (75%)

 Minimum per Light Partner 

  EUR 40,000

 EUR 30,000

 Maximum per Light Partner

 EUR 180,000 

 EUR 135,000

Ha az együttműködés teljes költsége meghaladhatja a 180.000 eurós költséget Light partnerenként, akkor ebben az esetben a maximum érték fölé eső költség NEM MINŐSÜL a Light Projekten belül elszámolható költségnek. Mivel az ÁFA nem elszámolható, minden költséget ÁFA nélkül kell értelmezni.

 1. PÁLYÁZÁS ÉS KIVÁLASZTÁS

A Light Projekteket két lépcsőben, nyílt eljárásban, pályázat útján választják ki (Felhívás a Light Koncepciók benyújtására és Felhívás a Light Projekt Javaslatok benyújtására).

4.1.    Az első kiválasztási lépcső (Light Koncepció)

Az első kiválasztási lépcső (Light Koncepciók) kizárólag a Light Projekt tartalmi aspektusaira koncentrál. A Light Koncepciót az együttműködő KKV-k nyújtják be; ezen a ponton még nincsenek különösebben komoly adminisztrációs kötelezettségek. Ez lehetővé teszi a résztvevő KKV-k számára, hogy elkerüljék a szükségtelen projekt-fejlesztéssel járó erőfeszítéseket. A Light Koncepciók elkészítésében a megyei szinten működő hét vállalkozásfejlesztési ügynökség nyújt segítséget (a „Kedvezményezettek”). A Light Koncepciót az együttműködő KKV-k közösen készítik el (Light Partner-jelöltek). A Light Koncepciók nyelve angol.

A Light Koncepciót bármelyik együttműködő Light partner benyújthatja a B Light Platform felületén keresztül, úgy, hogy feltölti a Light Koncepciót a) Word formátumban és b) kitöltve, aláírva, beszkennelve PDF formátumban. A Light Koncepció formanyomtatványa letölthető innen.

A Light Koncepciók benyújtása folyamatos, évente minimum két értékelési időszakkal lehet számolni. A részletekről és a határidőkről bővebben tájékozóthat a Felhívás a Light Koncepciók benyújtására elnevezésű dokumentumban.

A Light Koncepciók értékelése és elbírálása a következőképpen zajlik:

 • A Light Koncepciókat a területileg illetékes KKV fejlesztési ügynökségek (Kedvezményezettek) közösen értékelik: az összes Light Partner területileg illetékes KKV fejlesztési ügynöksége adminisztrációs és támogathatósági kritériumok mentén bírálja a benyújtott Light Koncepciókat.
 • A területileg illetékes KKV fejlesztési ügynökségek (Kedvezményezettek) vagy elutasítják, vagy jóváhagyják a Light Koncepciót további tartalom-alapú értékelésre. Ezen a szinten nincs lehetőség hiányzó dokumentumok pótlására.
 • Az adminisztrációs és támogathatósági kritériumok ellenőrzését követően a területileg illetékes Kedvezményezettek egy értékelési háló segítségével értékelő lapon értékelik benyújtott Light Koncepciókat.
 • A tartalmi értékelést követően a Light Koncepció végső benyújtási határidejétől számított 60 napon belül Kiválasztási Bizottsági ülésre kerül sor.
 • A Kiválasaztási Bizottság/Választási Testület döntése alapján a kiválasztott Light Koncepciókat további projekt-fejlesztésre jelölik (ebben a fordulóban a Light Koncepciók nem kapnak pénzügyi támogatást).

4.2.     A második kiválasztási lépcső (Light Projekt Javaslat)

Az első kiválasztási lépcsőben sikeresen teljesített Koncepciókat a második szakaszban részletesebben, alaposabban ki kell dolgozni. Ebben segíti a javaslatot benyújtót a KPTL (angolul EPSF). Az így elkészült dokumentációt Light Projekt Javaslatnak nevezzük. A második lépcsőben ezek a javaslatok kerülnek elbírálásra.

A Kiválasztási Testület által jóvá hagyott Light Koncepcióval tehát közös munka kezdődik, melynek résztvevői a KPTL és a partner vállalkozók. Itt főleg és elsősorban arra irányul a segítség, ami a két vagy több partner „gyengesége”, ha van ilyen, illetve, amiben kérik a külső szakértelmet.

A Light Projekt Javaslatok benyújtásának határidejét a Felhívás Light Projekt Javaslat benyújtására elnevezésű dokumentum tartalmazza. A benyújtás a B Light Platform online felületén történik.

A Light Projekt Javaslatot az együttműködő KKV-k közösen készítik el a KPTL segítségével, amelynek szakértői a Light Partner jelölteknek ingyenesen állnak rendelkezésére. A Light Projekt Javaslatot angol nyelven kell benyújtani.

A Light Projekt Javaslatot bármelyik együttműködő Light Partner benyújthatja, úgy, hogy annak kitöltött Excel nyomtatványát is feltölti az aláírt és beszkennelt tanúsítványokkal valamint az összes kötelező kiegészítő dokumentummal együtt.

A Light Projekt Javaslat formanyomtatvány letölthető innen.

A Light Projekt Javaslat benyújtása folyamatos, évente két értékelési periódussal számolva. A részleteket és a határidőket a Felhívás Light Projekt Javaslat benyújtására elnevezésű dokumentumban találja.

A Light Projekt Javaslatok értékelése és bírálata az alábbiak szerint zajlik.

 • A Light Projekt Javaslatokat a területileg illetékes KKV fejlesztési ügynökségek (Kedvezményezettek) közösen értékelik: az összes Light Partner területileg illetékes KKV fejlesztési ügynöksége adminisztrációs és támogathatósági kritériumok mentén bírálja a benyújtott Light Javaslatokat.
 • A területileg illetékes KKV fejlesztési ügynökségek (Kedvezményezettek) vagy elutasítják, vagy jóváhagyják a Javaslatot további, tartalom-alapú értékelésre. Hiányos Light Projekt Javaslat esetén az adminisztratív kötelezettségek teljesítése érdekében a Light Partner jelöltet határidő megadásával felszólítják a hiányzó dokumentumok pótlására.
 • Ha a tartalom és/vagy a Light Projekt bármely költségvetési tétele további tisztázást igényel, a területileg illetékes KKV fejlesztő ügynökség felkérheti a Light Partner Jelöltet további tisztázásra.
 • Az adminisztratív és támogathatósági kritériumok teljesítésére vonatkozó ellenőrzést követően a területileg illetékes Kedvezményezettek az értékelési háló segítségével kitöltik a Light Projekt Javaslatra vonatkozó értékelő lapot.
 • A tartalmi értékelést követően a Light Projekt Javaslat végső benyújtási határidejétől számított 60 napon belül Kiválasztási Bizottsági ülésre kerül sor.
 • A Kiválasztási Bizottság döntése alapján a Fő Kedvezményezett a támogatott Light Projekt Light Partnereivel közösen aláírja a Partnerségi Megállapodás Függelékét.
 1. HOGYAN TALÁLHAT PROJEKT PARTNERT

B Light Web Platform a legegyszerűbb módja a partnerkeresésnek. Itt nyújthatja be Light Koncepcióját vagy Light Projekt Javaslatát is.

A KKV adatbázisban való keresés lehetőséget nyújt, hogy számos kritérium alapján (vállalkozás mérete, helye, üzleti szektor, stb.) szűrve partnert keressen közös projekt-javaslat elkészítéséhez, partnerség kialakításához. Minden vállalkozás bemutatkozik a „Szervezeti információ” és az „Együttműködési Profil” menüpontok alatt, ahol a partnerségi kérések és javaslatok találhatók.

Ha szeretné vállalkozásának profilját bemutatni, kérem, regisztráljon ezen a felületen a „Regisztráció” gomb megnyomásával.

A Projekt partnerek (HAMAG- BICRO és a megyei fejlesztési ügynökségek) szerveznek egy vállalkozók közötti találkozót, amely lehetőséget nyújt, hogy gyorsan és könnyen találkozhasson potenciális együttműködő partnereivel. Az esemény helyszínét és időpontját weboldalunkon és a B Light Web Platformon is hamarosan közzé tesszük.

Ha érdekli a vállalkozói találkozón való részvétel, vagy szeretné cégének profilját a Platformon elérhetővé tenni kérem, keresse fel az alábbi kontaktot:

Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány

Ügyfélszolgálat

Tel: +36 92 316 033

Fax: +36 92 316 062

E-mail: 

Megjegyzés: A jelen honlap az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg. A honlap tartalma kizárólag a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány felelősségi körébe tartozik. Az itt megtalálható anyagok nem tekinthetők olyanoknak, mint amelyek az Európai Unió és / vagy a HU-HR Interreg V-A CBC Program Irányító Hatóságának hivatalos állásfoglalását tükrözik.

Keressen minket!

Telefon
+36 92 316 033

E-mail

Ügyfélszolgálat
8900 Zalaegerszeg, Köztársaság u. 17.
8360 Keszthely, Szalasztó utca 22.
8960 Lenti, Deák Ferenc utca 4.
8800 Nagykanizsa, Sugár utca 10.

Ügyfélfogadás
Hétfő – Csütörtök: 08:00–15:30
Péntek: 8:00–14:00

Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kövessen minket!